• Enter Vooruit heeft zichzelf zaterdag in het uitduel tegen Sparta Enschede weer eens zelf pijnlijk de das omgedaan. Twee wel erg makkelijk weggegeven cadeautjes, die Sparta zomaar uit mocht pakken en omtoveren tot doelpunten plus een wederom schromelijk gebrek aan stootkracht in de zone van de waarheid, en zie daar, de vierde nederlaag op rij voor zwart-wit is verklaard.

    Foto’s op www.henkpluimers.nl

    Al rap zat Enter Vooruit in Enschede op de blaren. In minuut 7 mocht Davide Poledda na een fraaie steekpass van Sander Thomas, vrijelijk het Enterse grondgebied binnenstomen, werd op zijn tocht richting “zestien” geen strobreed in de weg gelegd en voor het doel mocht aanvoerder Danny Reinders al die inspanningen bekronen met de 1-0. Een middag vol onheil doemde op aan de Enterse einder. Maar ook Sparta Enschede was de laatste weken, evenals de opponent uit Enter wat aan de sukkel geraakt en dat vertaalde zich in de rest van de strijd. De Spartanen konden met de rappe 1-0 in de achterzak toch niet overtuigen en E.V. haalde langzaam het laken naar zich toe. Aanvallend was er echter onmacht aan Enterse zijde. Captain Ron Smit was nog het dichtst bij de gelijkmaker toen ie een fraaie lob van een meter of twintig op de dwarslat uiteen zag spatten, waarna doelwachter Bryan Jonkers met een formidabele safe een kopbal van Wout Velten over diezelfde deklat tilde.
    Na rust leek Enter Vooruit vanaf acquit op weg naar betere tijden. Coach Peter Schulte bracht de jeugdige Job Voortman in de arena en dat zorgde in elk geval voor veel meer diepgang en dreiging. De Enschedeërs trokken zich terug op eigen bodem en gokten meer en meer op een succesvolle tegenstoot. Hulp uit onverwachte hoek werd de formatie van trainer Jeroen Niks in minuut 57 geboden. De verder goed spelende Sietse Velten verslikte zich hopeloos in een eenvoudig duel met Joost Extercate. Laatstgenoemde mocht vervolgens ongehinderd richting doelman Teun Nijhof trekken en bood de meegelopen Danny Reinders de 2-0 aan op een presenteerblad. Wie echter gedacht had dat E.V. door die dreun gestrekt naar het canvas zou gaan, kwam op het sportpark Schreurserve bedrogen uit. Alsof in het Enterse kamp plotsklaps nieuwe krachten uit de diepste krochten van dit aardrijk vrijkwamen, gooide E.V. er in het resterende halve uur een herschreven strijdprogramma tegenaan. Met nog meer snelheid middels de ingevallen Kevin Peppels plus een fantastische aansluitingstreffer van absolute uitblinker Jesse Pultrum, streed E.V. ineens voor een (uiterst terechte) remise of wellicht een late driepunter. De Enternaren wonnen zo’n beetje elk persoonlijk duel op de Enschedese kunstgrasmat, stoomden links en rechts door de Spartaanse defensieve stellingen, maar stonden (en dát is de laatste weken een nogal fiks probleem dat ernstige vormen dreigt aan te nemen) wanneer men pal voor de neus van een sterk keepende Bryan Jonkers verscheen, plotseling met vraagtekens. Anders gezegd, Enter Vooruit voetbalde zich naar een fors veldoverwicht, maar zag de hele onderneming keer op keer stranden bij een gebrek aan uitgespeelde kansen of aan dodelijke effectiviteit in het strafschopgebied. En zo keerde E.V. wederom huiswaarts met nul punten in de koffer. Weliswaar kreeg de equipe van Schulte daarmee zaterdag te weinig, maar die omissie mocht men zichzelf dit keer opnieuw aanrekenen.