PUNTENDELING

De meest fraaie (en gemiste) kansen vóór de thuisploeg in het eerste deel van het tweeluik en het betere voetbal van de gasten na de hervatting, plus een nagelbijtend toeziend volk aan de zijlijn, kwamen zaterdagmiddag samen bij de strijd tussen Enter Vooruit en Sparta Enschede. Toen na afloop alle beschouwingen en analyses van de “kenners” de ronde waren gepasseerd, kon het eindverdict op het wedstrijdformulier gekrast worden, 1-1.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Duels tussen Enter Vooruit en het bezoekende Sparta Enschede vallen vrijwel immer onder de noemer “enerverend”. Zaterdag was dat op het Enterse sportpark De Werf niet anders. Beide ploegen, met een driepunter van de seizoen ouverture (voorgaand weekeinde) al in de binnenzak, maakten er een spannende onderneming van, waarbij de equipe van E.V.-coach Peter Schulte al tijdens het schaftkwartier halverwege met een redelijk geruststellende voorsprong aan het baksken had thee kunnen zitten, maar vervolgens lijdzaam moest toezien dat de Enschedeërs in deel twee van de zaterdagse beslommeringen de teugels stevig in handen namen en dat de drie bijbehorende wedstrijdpunten ook zomaar in Spartaanse handen hadden kunnen komen.
De gasten begonnen ook beter aan de 90 voetbalminuten. Al in minuut 6 lag de knikker in het Enterse kot. Op links trok Danny Reinders z’n stuurinrichting open, spurtte z’n naaste tegenstrever “uit het wiel” en binnen de “vijf-meterlijn” wurmde aanvoerder en routinier Daan Akkerman zich gladjes voor zijn directe opponent, 0-1. Daarmee had Sparta al rap een troef op tafel gegooid, maar het werd een korte pijn voor de Enternaren. Binnen een handvol minuten kwam er een eerste waarschuwing uit het Enterse kamp. Pegel Wout Velten op de knuisten van doelwachter Bryan Jonkers en een uithaal van Ron Smit die op de aluminium staander uiteen spatte. De thuisploeg kreeg daarmee meteen meer aandelen in de strijd, zag Sparta wel af en toe gevaarlijk worden in de omschakeling, maar trok de regie van de match toch méér en méér naar zich toe. De gelijkmaker kwam na een minuut of 20. Peter Pluimers ging op rechts vliegen, leverde desalniettemin een niet al te secure voorzet af, maar Kevin Peppels hield, met z’n rug naar ’t vijandelijke doel, het overzicht en Wout Velten schoot een tel later de netten aan flarden, 1-1. In Enter ging men er eens goed voor zitten want plotsklaps was het spitsuur voor de kooi van Jonkers. Vóóral in het slotkwartier van het eerste bedrijf moest de Enschedese goalie z’n hele hebben en houden in het rumoer voor z’n neus gooien om groot onheil te voorkomen. Op de bank beet Schulte het glazuur van z’n gebit, maar óók hij moest tandenknarsend toezien dat de 22 acteurs met een 1-1 tussenstand naar het kwartiertje bezinning gingen.
Na rust was het van acquit gedaan met de Enterse koopman. Op een voetbalveld gebeuren soms vreemde dingen. Constateerden de supporters uit beide kampen tijdens de koffie nog eensgezind dat het aloude kwartje wel eens rap naar Enters voordeel zou kunnen vallen, even later mochten die prognoses al even vlotjes bijgesteld worden. Bij E.V. was geen schim meer van de fiere aanvalslust van een wijle eerder te ontdekken. De thuisploeg liep meer en meer achteruit, maakte het speelveld “veel te lang”, waardoor de manschappen van coach Jeroen Niks het laken moeiteloos naar zich toe konden trekken. Sparta combineerde somtijds vlotjes door de Enterse stellingen, maar zodra “de grote rechthoek” opdoemde was het veelal gedaan met het fraaie voorwerk. De gasten waren een half uur beter, leverden degelijk en solide combinatievoetbal af, maar zodra het aluminium kader van 7,32 bij 2,44 meter, met daartussen doelman Teun Nijhof, in zicht kwam, stokten de fraaie voorbereidingen en bleven echt doelrijpe kansen grotendeels achterwege. In het slotkwartier kroop Enter Vooruit weer wat vaker en wat nadrukkelijker uit z’n schulp, maar dat was te weinig (en zou ook zeker niet terecht zijn geweest) voor méér dan een punt.