ONGELOOF!!!

Verbijstering en vertwijfeling, overgaand in volstrekt ongeloof. Ziedaar de gemoedstoestand in 90 minuten van alles wat zwart-wit bloed had, afgelopen zaterdag bij het duel tussen P.H. Almelo en Enter Vooruit. De Enternaren hadden zo’n beetje driekwart van de match op het sportpark Schelfhorst volledig in handen, speelden zeker niet groots, voetbalden zich desalniettemin een klein dozijn opgelegde kansen bij elkaar, maar verlieten Almelo met nul punten, 2-1.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Zelden zal een hoofdmacht van Enter Vooruit zoveel 18-karaats mogelijkheden naar de Filistijnen hebben gejaagd als afgelopen weekend op Almelose grond. E.V. nam tegen Prins Hendrik (van 1916) van acquit de regie in handen en leek op een regelrechte driepunter af te stevenen. In het eerste kwart voetbal was er geen vuiltje aan de lucht voor zwart en wit. De mannen van coach Peter Schulte hadden het laken volledig naar zich toe getrokken, creëerden puntgave kansen uit het vlotte combinatievoetbal, raakten de deklat, maar weigerden meteen al de trekker over te halen. Die trend van hopeloze missers zou zich de hele strijd voortzetten. Toen E.V. ook nog eens de tegenstrever na 23 minuten in het zadel zette bij de volstrekt onverwachte 1-0, stond de wedstrijd helemaal op z’n kop.  Achterin werd de knikker zomaar ingeleverd bij een geel-zwart-hemd en tot overmaat van ramp schoof een Enterse verdediger vervolgens de bal langs z’n doelman Teun Nijhof in de eigen netten. Alsof dat nog niet genoeg was lag de bal vijf minuten later op de kalkstip, elf meter voor de neus van Nijhof. De warrig leidende arbiter Jansen uit Apeldoorn zag, na tien seconden nadenken, ineens een strafschop in een duel op de rand “zestien” en Sam Hesselink liet zich dat meevallertje niet ontnemen, 2-0. Enter Vooruit, een wijle volledig ontdaan over de abrupte ontwikkelingen, herpakte zich echter en toog met man en man richting kooi van doelwachter Lars Kroezen.  De Almelose doelman bleek echter een uiterst moeilijk te nemen horde voor de Enterse schutterij, kreeg wel af en toe hulp van z’n defensie en het aluminium en zag enkele minuten voor de thee Henri Knol zowaar een strafschop missen. De Enterse routinier, normaal gesproken een liefhebber van dat elfmeterklusje, pegelde de pingel (óók deze was veel te makkelijk gegeven door de leidsman) op de paal.
Na rust hetzelfde spelbeeld. Enter Vooruit domineerde, reeg naarmate de klok voortschreed de halve, hele en niet-te-missen kansen aan elkaar, maar wist slechts één treffer in het mandje te leggen. En het was nog maar de vraag of bij dat doelpunt de bal geheel de doellijn was gepasseerd. De referee dacht van wel en Joël Scheper zou het laatste beslissende tikje gegeven hebben, 2-1. Vanaf dat moment trok bij E.V. zo’n beetje alles en iedereen naar het front voor nóg meer “herrie in de zestien” en moest doelman Kroezen om de haverklap z’n hele ziel en zaligheid in het aanstormende geweld gooien om de Almelose meubelen te redden. Het werd somtijds een kookketel voor het Almelose kot, maar omdat E.V. zoveel risico nam om de gelijkmaker (en misschien méér) in de touwen te krijgen, kwam er veel spatie op het veld en moest goalie Teun Nijhof óók nog tweemaal heldhaftig optreden om een doorgebroken P.H.’er van een beslissende derde treffer af te houden. Enterse doelpunten kwamen er ook niet. In het slotkwartier werden nog drie kolossale mogelijkheden verkwanseld, claimde E.V. een pingel omdat een Almeloër de knikker met de hand van de lijn haalde, maar toen het kleedlokaal opgezocht werd kon de brigade van Schulte de schuld van dit volkomen onnodige puntenverlies volledig bij zichzelf zoeken. En hoewel het uiteraard een kleine pluim op de hoed der zwart-witten is dat er wekelijks (Hulzense Boys, eerste helft tegen Sparta Enschede en helemaal deze zaterdag tegen P.H.) zoveel kansrijke mogelijkheden bij elkaar gevoetbald worden, lijkt een wekelijkse sessie “succesvol afronden” raadzaam. Wanneer de Enterse schutterij het juiste krijt aan de schoenen krijgt en zaterdags de helderheid van geest behoud in de zone der waarheid, wacht wellicht nog schoon vervolg van deze voetbaljaargang.