HARTVERWARMEND SCHOUWSPEL OP DE WERF.

De euforie op het sportpark De Werf zinderde nog,  toen de late namiddag al was overgegaan in een schemerige zaterdagavond. Een paar uur daarvoor hadden Enter Vooruit en koploper D.O.S. Kampen een, tot op het bot beklijvende match op de groene mat gelegd en toen het klokje richting vijf uur kroop  waren de klokken gaan beieren in het Enterse kamp, 4-1.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Een half uur later dan op de convocatie was aangekondigd, floot arbiter van dienst, Jan de Vries uit Enschede, de topper in de 2e klasse H op gang. De Kampenaren hadden onderweg vanuit de Uienstad malheur ondervonden van het wegverkeer en waren in een kilometers lange file verzeild geraakt. Ook tussen de lijnen wisten de bezoekers al rap waar de hond gebonden stond. Nauwelijks was de trein vertrokken of de feestliederen werden al ingezet op de drukbevolkte Enterse voetbalaccommodatie. “Het begin is de helft van alles” mijmerde de presocratische Griekse filosoof Pythagoras een kleine 2500 jaar geleden al en Enter Vooruit knotste er dan ook van acquit met overtuiging op. Wout Velten kreeg, met nog maar net een minuut speeltijd achter de rug, de knikker van kompaan Henri Knol, overzag de situatie en zoefde het ronde projectiel met een schuiver langs de Kampense doelwachter Kevin Dijkstra in een strak gespannen doelnet, 1-0. Een oplawaai van heb-ik-jou-daar voor de titelpretendent, maar het geel-zwarte gezelschap had genoeg geld in de parkeermeter gestopt om die vroege miserie nog recht te trekken in de voorliggende anderhalf uur. Beide ploegen lieten dan ook verderop zien dat het deze middag ernst was. Enter Vooruit, met de rappe voorsprong in de binnenzak, had al vlot voor desastreuze ellende kunnen zorgen in het Kampense garnizoen. Eerst schoot Leroy Krijn bij een inzet van Henri Knol zijn keeper op de doellijn te hulp en wat later lag sluitpost Dijkstra danig in de weg bij een grote kans van de Enterse topscorer, nadat middenvelder Robin Horstman met een foutieve terugspeelbal de onbedoelde inleiding tot die mogelijkheid was. Enter Vooruit zat er kort op, als de bekende bok op de haverkist. Het middenrif Smit-Siemerink-Oosthoek en Ter Weel dook als lastige horzels op hun opponenten en gaf de Kamper formatie nauwelijks tijd om aan iets aanvallends te denken.  Maar E.V. vergat niettemin garen te spinnen en de mannen van D.O.S.K.-trainer Edwin Kwakkel lieten daarna zien dat men niet voor niks de fiere lijstaanvoerder is. De geel-zwarten kwamen meer en meer piepen voor de Enterse kooi, werden dreigend (veelal door volstrekt sullig en onnodig balverlies van enkele lieden op het zwart-witte middenveld), maar geraakten desalniettemin  niet of nauwelijks kansrijk voor de neus van keeper Robert Velten. Een puike organisatie van het kwartet Peter Pluimers-Sietse Velten-Niels Getkate en Jurgen Siemerink zorgde ervoor dat de (in de voorste linie gehavende) geelhemden vooreerst de defensieve code in de zone van de waarheid niet konden kraken. Ook aan de overzijde moesten de gasten bij de pinken blijven na een kurkdroge kopstoot van Wout Velten die boven het hoofd van goalie Dijkstra op de dwarslat uiteen spatte.
Toen het met een 1-0 op de borden na drie kwartier voetbal nog alle kanten op kon, ging het hele gezelschap maar eens eerst een baksken thee nuttigen, om een dik kwartier later met hernieuwde instructies de kunstgrasmat weer te betreden. In het Enterse kleedlokaal was het adagium waarschijnlijk om van hout maar meteen pijlen te maken, want de zwart-witte compagnie trok bij terugkomst direct het grote mes. Kilometervreter Dylan Siemerink had jandorie 60 seconden na wederbegin de 2-0 al op zijn pantoffel, maar de noeste middenvelder zag z’n rollertje naast hobbelen. Vervolgens begon Wout Velten aan zijn eigen hoofdstuk te schrijven. De blonde spits werd een gesel voor de Kampense stellingen en met een onnavolgbare wandeling door het geel-zwarte territorium tilde hij E.V. in minuut 52 naar een verdubbeling van de voorsprong. Nadat vier Kampenaren in radeloosheid waren achtergebleven, mocht Henri Knol de voorbereidende werkzaamheden met goud bekronen, 2-0. Wie toen dacht dat het al  gedaan was met de Kampense koopman, kwam bedrogen uit. De trotse koploper tastte nog eens diep in het krachtenarsenaal en ging onvervaard op zoek naar bestendiging van die koppositie. De aansluitingstreffer kwam wat gelukkig tot stand, maar werd na 63 minuten wel in de boeken gekrasseld door Julian de Ruiter, die een vrije trap door een woud van spelers, pontificaal tegen de touwen zag stuiteren, 2-1. Coach Kwakkel rook bloed en stuurde frisse gezanten naar de vuurlijn.  Nauwelijks binnen de lijnen liet de ingevallen Robin Mulder een kopbal los, waarvoor keeper Velten zich stevig moest strekken om het ronde ding over de lat te duwen. De match was op weg naar een pakkend slot, een epiloog voor het nageslacht. Iedereen maakte zich op voor een voor een heftig Kampens eindschot, maar opnieuw Wout Velten leidde E.V. naar de bonus. De spits was even gaan buurten op het middenveld, kreeg het ronde projectiel voor z’n linker en begon opnieuw aan een ommetje door de Kamper dreven. Toen Velten zover was dat ie keeper Dijkstra, één-op-één, recht in de ogen keek, gaf ie de knikker aan de meegelopen Marco ter Weel, die het net met een zwieper liet bollen, 3-1. Bij D.O.S.K. ging het licht uit en Enter Vooruit had nog overschot in het tankje. Coach Björn Hodes zag dat z’n troepen ook in de slotfase nog de vonk der bezieling hadden. Waar de gasten langzaam verdwaalden in een hopeloos landschap, had E.V. nog een episch slotakkoord in het draaiboek staan. Wout Velten (na afloop door de goegemeente, in elk geval voor één week, per direct in de adelstand verheven) muisde er nog een keer van tussen, Henri Knol was het tussenstation en de ingevallen Jesse Pultrum stond aan het kanon. Met een rappe voetbeweging ontdeed de jeugdige E.V.’er zich van opponent Bas Adema en roffelde de (tóch ietwat geflatteerde) 4-1 binnen. Op weg naar het kleedlokaal lag de grijns van voldoening duimendik op het aangezicht van kapitein Hodes. Z’n soldaten blijven meedoen voor de dikke prijzen.

Toekomstig trainer van Enter Vooruit Peter Schulte zat zaterdagmiddag ook op de tribune om zijn nieuwe club te zien winnen in de topper tegen DOS Kampen.