ENTER VOORUIT MOET IN LAATSTE MINUUT REMISE TOESTAAN.

In een match die geen minuut verveelde, hebben Enter Vooruit en het bezoekende K.H.C. uit Kampen er zaterdagmiddag een enerverende bedoening van gemaakt. Beide ploegen gooiden hun hele hebben-en-houen in de strijd en toen het (opnieuw) leek dat Enter Vooruit bij het naderen van het eindverdict met de bloemen ging lopen, hesen de Kampenaren zich in de slotminuut tóch nog naast de thuisploeg, 2-2.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Vanaf minuut één werd het op een waterkoude Werf zaterdagmiddag een strijd van wel en wee tussen Enter Vooruit en de gasten uit Noordwest Overijssel. Waar vóór rust de ploeg van E.V.’s voorman Peter Schulte de zaak domineerde, kwamen na de onderbreking van een kwartier, de manschappen van K.H.C.-coach Herman Oosterhaar wat nadrukkelijker ten tonele. Een manke afwerking aan weerszijden en de nodige defensieve flaters zorgden ervoor dat er geen touw aan vast te knopen was wie er uiteindelijk met de zege in de achterzak, richting een opgetogen, dan wel een treurnis wekkende zaterdagavond zou gaan.
Bij zwart en wit begonnen ze in elk geval met de betere papieren op tafel te gooien. Binnen het kwartier lag de knikker achter K.H.C.-doelman Roy van Dijk in het Kampense netje. Mark Breukink begon vanaf eigen speelhelft aan een opmars, waarbij hij, als ware het een wielerkoers, iedereen naar z’n achterwiel verwees en aan het eind van de rit, met een droge schuiver, E.V. in bonus schoot, 1-0. Een opening op maat, maar de feestvreugde sloeg rap over in een korte schrik, toen Durk van der Leest twee minuten verderop, na knullig Enters balverlies, de ronde knikker tegen de deklat boven doelwachter Teun Nijhof kopte. Net als in voorgaande gelegenheden dit seizoen, werd er bij zwart-wit wederom niet bijster sterk verdedigd. Er liepen wat risicopatiënten in de Enterse gelederen, die deze week geenszins vooraan hadden gezeten bij de lessen “verdedigen”.  Maar óók voorin waren er in het keurkorps van Schulte enige lieden die de motor maar niet aan de praat kregen. Had E.V. zaterdag wat meer rust aan de bal gehad en was de Enterse equipe wat secuurder te werk gegaan, dan had, met een geruststellende tussenstand in de achterzak, de thee tijdens het schaftkwartier nóg beter gesmaakt.
Nu toog E.V. met een magere 1-0 naar het kleedlokaal en waren de Kampenaren “nog in leven”. Die constatering had zich hoogstwaarschijnlijk tijdens de pauze ook in de breinen der bezoekers gezet, want de blauw-witten gaven na hervatting van acquit gas en binnen 10 minuten sprong het cijfertje 0 bij de gasten op het scorebord eveneens op 1. Op rechts liet Karim Gabara z’n directe opponent de hielen zien en “de facto”, symptomatisch voor het seizoen van E.V., frommelde Peter Pluimers de lage voorzet in de eigen kooi, 1-1. Vervolgens kon het alle kanten op. Het spel van beide ploegen was weliswaar nog immer doorspekt met slordigheden, maar aan weerszijden hadden de aardse beslommeringen van puntengewin zich toch in de hoofden der acteurs vastgezet. De meest mogelijkheden voor een winnende treffer kwamen aan de kant van Kampen. Enter Vooruit kwam minder dreigend piepen voor de neus van doelwachter Van Dijk dan voor rust en E.V. goalie Teun Nijhof draaide eigenhandig een dubbele kans van de gasten vakkundig de nek om, door zich met ware doodsverachting tweemaal voor de voeten van een aanstormende K.H.C.-er te gooien. Toch leek Vrouwe Fortuna ditmaal Enter Vooruit  toe te lachen. In minuut 83 schilderde Henri Knol een hoekschop op het blonde hoofd van de ingevallen Ron Smit en hij toverde met een beenharde kopstoot, bij een ieder waarin zwart-wit bloed door de aderen stroomt, de uitbundige lach op het aangezicht tevoorschijn, 2-1. Maar in de nevel van de overwinning kreeg E.V., evenals een week eerder in Hierden, een ijskoude winterbui over zich heen. Eén minuut voordat het secondewijzertje op het klokje van de prima leidende referee Reinoud Weiland uit het Friese Menaldum, de 90 omwentelingen achter de rug had, trokken de mondhoeken van E.V.-coach Schulte (onophoudelijk heen-en-weer benend voor z’n stoel nabij de dug-out) plotsklaps in alle richtingen. Met een weergaloze zweefduik haalde sluitpost Nijhof eerst nog een trillende pegel van K.H.C.-spits Jeffrey de Nooijer uit de winkelhaak, maar toen de halve Enterse goegemeente binnen de lijnen die wereldredding nog aan het vieren was, kopte Leroy Knol, na de rap genomen hoekschop, de knikker via een Enters been in de touwen, 2-2. Het hele scenario overziend een terechte puntendeling en daarom nam een ieder, zowel in Enter alsook in Kampen, dat ene punt zaterdagnacht zonder morren maar mee onder het hoofdkussen.