D.O.S. ’37 EFFECTIEF NAAR ZEGE IN ENTER

De streekderby russen Enter Vooruit en D.O.S. ’37 leverde na 90 minuten spannend en enerverend voetbal een Vrienzenveens feestje op. Het was geen hogeschoolvoetbal dat op het sportpark De Werf op de mat getoverd werd, maar uiteindelijk mochten de gasten uit ’t Vjenne het meest aanspraak maken op de drie wedstrijdpunten, 1-3.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Maar vóór de match waren er bloemen en enkele prachtige cadeaus voor jubilaris Henri Knol, die maar liefst 500 maal het zwart-witte tenue van Enter Vooruit om zijn ranke schouders trok. Een geweldig aantal officiële wedstrijden in de hoofdmacht van de thuisclub, voor de beminnelijke routinier van E.V. In z’n jubileumduel schoot Knol de enige Enterse treffer ook nog eens tegen de touwen en bracht daarmee zijn totaal op 272 doelpunten in die betreffende 500 wedstrijden.
Het was een middag van wederzijds bibberen en afgekloven nagels in Enter. De ploeg uit Vriezenveen kwam al rap op een 0-1 voorsprong, toen op rechts Maarten Smit alle tijd en ruimte kreeg om een fijnbesnaarde voorzet af te leveren en omdat men bij zwart-wit de boomlange Martijn Olde Olthof volledig over het hoofd zag, kon de geel-zwarte verdediger de knikker onbedreigd tegen de netten koppen. Eens te meer keek Enter Vooruit tegen een snelle achterstand aan, maar de manschappen van coach Peter Schulte begonnen wel meteen met verve aan de herstelwerkzaamheden. E.V. kreeg enkele kansen om van te likkebaarden, maar Wout Velten, Jesse Pultrum en Ron Smit lieten alle drie, oog in oog met doelwachter Patrick Nitert, verstek gaan bij het benutten van deze buitenkansjes. De gasten, fysiek sterker dan de thuisploeg, speelden met de voorsprong op het bord kalmer en effectiever. Weliswaar poeierde ook de Vriezenveense vuurlijn enkele mogelijkheden naar de Filistijnen, maar nam D.O.S. wél de 0-1 mee naar de thee.
Na rust had Schulte zijn defensie op maar liefst drie plekken gewijzigd. Dat bleek naderhand niet zo’n verkeerde greep, maar vooreerst was het vernieuwde Enterse gezelschap achterin méér dan zoekende. Vooral op rechts glipte de rappe Maarten Smit keer op keer langs opponent Marco ter Weel, maar de bezoekers weigerden al meteen spijkers met koppen te slaan door de doelrijpe mogelijkheden te verkwanselen. Toen E.V. vergeefs wachtte op een ingreep van de (overigens goed fluitende) Drentse arbiter Jeroen Vredevoogd, na een tackle op jubilaris Henri Knol, mocht Nick Wennink ongehinderd richting doelman Teun Nijhof trekken en dergelijke kansen zijn wel besteedt aan de Vriezenveense middenvelder, 0-2. Een opdoffer van jewelste voor het Enterse garnizoen, maar nauwelijks drie minuten verder kroop E.V. toch ineens dichterbij. Ron Smit en Mark Breukink verzorgden het voorprogramma, Henri Knol bekroonde de werkzaamheden met een rake kopbal, 1-2. Dat doelpunt bracht plotsklaps toch de nodige twijfel in de geel-zwarte rangen. E.V. toog massaal naar het front, speelde achterin één-op-één en leek in zwoegende stijl toch nog op weg naar een remise. Bij Enter gaf men alles wat nog in het lijf zat, maar het toeziend Enters volk zag tot ontzetting dat Wout Velten, Marco ter Weel en Mark Breukink kansen misten om van te rillen. Bij zoveel aanvallende miserie is een defensieve misser veelal ook meteen de doodsteek. En jawel …. toen Niels Getkate de knikker in een Vriezenveense voet speelde lag de weg naar victorie volledig open voor D.O.S. Nick Wennink stond met een uiterst fraaie streep aan het kanon, waarna het goede gevoel bij E.V. onmiddellijk uit de kuiten stroomde en de nederlaag een feit was.