E.V. “VERGEET” TE WINNEN, MAAR KOESTERT EEN REMISE.

Het was zaterdagnamiddag een klein dilemma in het kleedlokaal van Enter Vooruit na de match tegen het bezoekende IJ.V.V. of er nou gelachen moest worden om een late gelijkmaker of dat men het voorhoofd mocht fronsen over het feit dat zwart en wit al vóór rust een handvol kansen naar hun moer had geholpen en daarmee een zeker lijkende zege in rook had zien opgaan. Vijftig meter verderop in het clubgebouw kon er uiteindelijk wel met de remise geleefd worden en nam men, met het glaasje in de hand, nog maar eens gezamenlijk de hedendaagse wereldpolitiek door, 3-3.

Foto’s op www.henkpluimers.nl

Het duel tussen E.V. en de rood-witten uit IJsselmuiden zal geen prominente vermelding in de geschiedenisboeken krijgen, maar al met al was er zaterdag wel sprake van een onderhoudend duel. Bij Enter Vooruit was een totale onzichtbaarheid van de voorwaartsen er debet aan dat op het elektronische scorebord heel lang aan Enterse zijde de hatelijke nul bleef oplichten en bij de gasten had men er voor gekozen om strategisch het accent op een gesloten verdediging incluis een rappe tegenstoot te leggen. Die strijdwijze leverde voor de equipe van IJ.V.V.-coach Eduard Lindeboom al vlot de 0-1 voorsprong op, nadat E.V. in de eerste drie minuten van de strijd al twee opgelegde kansen naar de gallemiezen had geholpen. Op rechts verdwaalde Rico Westendorp plotsklaps in een zee van ruimte, kwam niemand meer tegen die hem een strobreed in de weg wilde leggen en Raymon Beuling promoveerde de voorzet koeltjes tot doelpunt. Die uppercut deed E.V. een wijle wankelen. Doelwachter Teun Nijhof voorkwam luttele minuten verderop met als inzet z’n hele-hebben-en-houen, dat IJ.V.V. spits Gerjon van den Berg er meteen een optater overheen gaf. Daarna ontwaakte zwart-wit, trok het laken naar zich toe en voetbalde zich een groot veldoverwicht bij elkaar. Omdat het achterin bij de ploeg uit IJsselmuiden nou niet bepaald allemaal van gewapend beton was, kwam er om de haverklap een withemd kansrijk opduiken voor de neus van goalie Jasper Fix. Die moest soms z’n niet geringe keeperskwaliteiten aanspreken, maar zag even zo vaak een Enterse aanvaller hopeloos voor z’n neus falen. Uit al die aanvallende missers vloeide geen bloed (al teisterde Beuling aan de overzijde nog een keer de paal uit een vrije schop), maar dáár in dat eerste deel van het tweeluik, liet E.V. de winst deze middag liggen.
Tijdens het theekwartier zal het interim-trainersduo Han Velten / Erwin Geels (coach Peter Schulte was voorgaande week geopereerd aan een kaduke knie) het aanvallende compartiment der troepen fijntjes gewezen hebben op het feit dat die knikker wél in het netje moet om de vreugdevuren aan het eind van de rit te kunnen ontsteken, maar nauwelijks terug op de groene mat kreeg E.V. de tweede IJsselmuidense dolksteek tussen de ribben. Dat doelpunt was naderhand voer voor heftige discussies op de late zaterdagavond. Bij een duel rond de zijlijn stak assistent-scheidsrechter Jan Willem Westendorp van IJ.V.V. zijn vlag richting azuurblauw hemelgewelf ten teken dat de knikker “uit” was geweest en E.V. mocht ingooien. Arbiter van dienst P.H.G. van Koolwijk uit het dorpje Angeren in de gemeente Lingewaard, zag de vlaggenist over het hoofd, liet pontificaal doorspelen en gaf aan de treffer die volgde op het gewraakte spelmoment (doelpunt Rico Westendorp) tot verbijstering van de ganse toeziende goegemeente, zijn zegen. Bij Enter Vooruit was men niet meteen het Noorden, maar ook maar direct het Zuiden kwijt en Raymon Beuling pierde nog wat extra zout in de wonde door, na droevige verdedigingsactiviteiten aan Enterse kant, het ronde projectiel snoeihard langs Teun Nijhof te peren, 0-3. Vervolgens volop beslommeringen in beide dug-outs. Lindeboom haalde z’n hele voorhoede naar de kant en stuurde nog wat meer defensieve mankrachten in de arena, het tweespan Velten/Geels zond aanvallende impulsen de wei in. Nauwelijks waren die omzettingen in het schrijfboekske van de referee genoteerd of invaller Joël Scheper liet aan z’n, tot dan toe vruchteloze mede-aanvallers zien hoe dat wél moest. Alleen voor Fix schoof de jeugdige E.V.’er de bal in het netje, 1-3. Honderd tellen verderop had het duo Wout Velten-Kevin Peppels even daarvoor goed opgelet, want nu was eerstgenoemde de aangever en pegelde Peppels de knikker plotseling wél langs Fix in de touwen, 2-3. Geloof terug in de Enterse rangen en een stormloop richting eventuele gelijkmaker. Bij E.V. bekommerde zich geen mens meer om het defensieve takenpakket en alles toog naar het front. Hoewel de gehele voorste basislinie van IJ.V.V. al aan de zijlijn mocht toekijken, bleef IJ.V.V. ook nu nog af en toe gevaarlijk bij rap uitgevoerde speldenprikken. Maar in het zwart-witte kamp rook men de gelijkmaker en toen Jesse Pultrum in minuut 85 op links het avontuur zocht en Henri Knol de fraaie voorzet bij de tweede paal teruglegde op een aanstormende Kevin Peppels, was de niet meer verwachte succesvolle inhaalrace een feit, 3-3.